AI kan blive 2018’s boble

book-3021535_1280

Overalt hvor man ser sig omkring, bliver der i denne tid talt om kunstig intelligens (AI) og perspektiverne i samme. Og mens der så absolut er masser af muligheder – nogle mere uoverskuelige end andre – er der også en del af scenarierne, der er præget af, at vi endnu er i de tidlige faser af, hvad det egentlig er, vi skal med det.

Af samme grund har jeg en tro på, at AI kan gå hen og blive dette års store boble, hvor vi vil snakke meget, bruge meget tid og mange penge – men reelt set have forholdsvis lidt at vise bagefter.

AI, mød virkeligheden

Årsagen til, at jeg er skeptisk, er blandt andet et rigtig interessant indslag, P1 havde før jul 2017. Det handlede om et forsøg med brug af AI i sundhedssektoren til at forudsige, hvem det er, der indenfor de næste 100 dage bliver ramt af alvorlig sygdom.

Forsøget var interessant i sig selv. Udfordringen var bare, at der i blev sået endog meget stor tvivl om, hvor anvendeligt forsøget er i praksis:

Argumenterne mod forsøget var, at (1) lægerne faktisk godt i forvejen ved, hvem der er i størst risiko for alvorlig sygdom, (2) 100 dage reelt ingen forskel gør for at forhindre noget, der er grundlagt meget længere tid i forvejen, og (3) forudsætningen for, at et sådant system virker er, at det har adgang til alle folks data. Hvilket systemet ikke har.

Fokus på det forkerte

Nu er dette kun ét eksempel, hvor forhåbningerne til AI møder virkelighedens verden, og det ikke nødvendigvis er sød musik, der opstår. Men det viser meget godt, hvad udfordringen er:

Hver gang – hver gang – der kommer en ny teknologi, har vi en tendens til at overvurdere dens betydning på kort sigt og undervurdere den på langt sigt. Vi starter med at kaste os over udfordringer, som i virkeligheden ikke er reelle udfordringer, og vi udskyder at finde frem til de virkelig fornuftige, værdiskabende applikationer af teknologien.

Pas på

AI kommer ikke til at blive anderledes. Men på visse områder er risikoen med AI større, end den har været før.

For hvis vi ikke tænker os om, kan vi faktisk i dette tilfælde komme til at gøre langt større skade end gavn uden at finde ud af det, før omkostningerne bliver alvorlige, eller – endnu værre – det er for sent at gøre noget ved.

Derfor har AI alle muligheder for at blive en boble i 2018 – og en meget farlig én af slagsen.

(Foto: Pixabay.com)