I går kom meddelelsen om, at Salling Group har overtaget varelager, IP-rettigheder til webshoppen og ikke mindst brandet fra Fætter BR, der gik under kort efter jul sammen med legetøjsgiganten Top-Toy.

Straks kører diskussionen på, om handlen overhovedet vil blive godkendt af konkurrencemyndighederne, og fra flere sider i branchen udtrykkes der bekymring over defacto monopol-lignende tilstande på legetøjsmarkedet i Danmark fremover.

Men er der grund til at være så bekymrede? Ikke nødvendigvis.

Mere af det samme

For Bilka og Føtex sælger allerede i dag masser af legetøj. Faktisk er særligt Bilkas satsning på billigt legetøj i deres hypermarkeder en af grundene til, at Top-Toy ikke kunne få forretningen til at hænge sammen.

Så i virkeligheden kan man sige, at det at Salling Group nu går ind og overtager Fætter BR-brandet gør, at der bliver tale om mere af det samme. For hvad er det, de ikke overtager? De overtager ikke medarbejdere, og de overtager ikke butikker. Tværtimod.

De flytter Fætter BR ind i forretningerne og giver legetøjsområdet en overhaling. Men det vil stadig være et legetøjsområde i en Bilka- eller Føtex-butik. Det vil være omtrent lige så ophidsende en oplevelse som at vandre rundt på et stort lager med alt, alt for mange varer. Det skaber som sådan intet nyt.

Mulighed i oplevelser

Det efterlader – som tidligere nævnt – nogle åbenlyse muligheder for andre aktører udenfor disse store butikker. Nemlig de aktører, som dels tror på, det er nogle andre varer, der skal til for at tiltrække de rigtige kunder og som derudover – vigtigst af alt – tror på den gode oplevelse forbundet med at kigge på og købe legetøj.

Hvis antagelsen om, at mange købere af legetøj gerne vil have oplevelsen med, stå med tingene i hænderne og prøve nogle af dem i butikken, bør der således være masser af plads til alternativer til den nye gigant.

Omvendt: Tænker man, at legetøjsmarkedet er og bliver et marked, hvor det handler om at flytte mest muligt billigt skrammel hurtigst muligt, kan man lige så godt give op nu. Det er og bliver giganternes marked.

Flere dimensioner

Pointen her er derfor også denne: Prøv at lade være med at se legetøjsmarkedet så en-dimensionelt som et spørgsmål om at være et distributionscenter mellem en billig kinesisk producent og en forbruger med for mange penge.

Benyt anledningen til at spørge dig selv: Hvis ovenstående marked ER taget – og det er det efter al sandsynlighed (ellers ville Top-Toy nok også stadig være her), hvad er det så, der er tilbage at tage? Hvordan kan vi udvide markedet? Se på nye dimensioner af det? Og tage det steder hen, hvor Salling Group ikke ønsker at være med, fordi det ikke skalerer på deres måde, og hvor online-butikkerne ikke kan være med, fordi de netop mangler det fysiske element.

Ændrede legevaner, tilbudsryttere og alt andet godt og skidt til trods bør der være masser af muligheder fremadrettet, hvis man tør udfordre sin vanetænkning bare en lille smule.

(Foto: Eget foto)