Buzzwords er der mange af rundt omkring. Et af dem har de senere år været ‘purpose’, hvor gode folk har skreget virksomhederne fulde af, at det vigtigste for, om man klarer sig i fremtiden er, at man for sin virksomhed har et formål – et ‘purpose’ – som alle medarbejderne kan føle sig opslugt af.

Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at det har haft en voldsom effekt med den måde, det er blevet grebet an på hidtil. Morten Münster, forfatteren til “Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag” beskriver i et blogindlæg, hvordan jagten på ‘purpose’ mange steder har udviklet sig til noget, der mest af alt minder om en tåkrummende pinlig katastrofe.

Det er svært at være helt uenig. Og derfor er det gode spørgsmål, om det står sådan til, fordi ‘purpose’ faktisk ikke betyder noget? Eller om det er fordi, vi anskuer det forkert? Jeg vil argumentere for, det nok i virkeligheden mest er det sidste. Og at der kan gøres noget meget praktisk ved det for at rette op.

Det handler om penge

Morten kommer i sit indlæg ind på, at når man skærer helt ind til benet er formålet med langt, langt de fleste virksomheder at tjene penge og flere penge næste år. Akkurat som det er medarbejdernes formål at tjene penge til livets opretholdelse.

Det er der absolut intet i vejen med. Det er faktisk et både godt og konkret formål. Men det er bare ikke et formål, der brander din virksomhed særlig godt. Dels fordi der ingen differentieringsmulighed er, når I alle helt åbenlyst har samme formål. Og dels fordi det grundlæggende ikke opfattes som værende et specielt sympatisk formål.

Derfor er I i virksomhederne naturligvis nødt til at forsøge at brande jer på noget andet – at finde et andet ‘purpose’.

Opfundet til lejligheden

Det er så præcis der, problemet opstår. For når en virksomhed jagter et ‘purpose’ sker det oftest som en intern øvelse og et mere eller mindre ubehjælpsomt forsøg på at skabe en fælles fortælling.

Problemet med det bør være rimeligt åbenlyst. For hvordan skabe en troværdig fortælling om noget, man ikke kan mærke noget sted i sig selv, og som man ikke kan se sig selv i? Naturligvis kan man ikke det.

Det hele bliver derfor en kunstig øvelse. ‘Purpose’ indtager sin plads på listen over ting, man som medarbejder i organisationen kommer til at elske at hade, og som mere minder en om, hvor fjernt man føler sig fra ledelse, og hvor fjernt fra virkeligheden man opfatter ledelsen som værende, end den kommer til at fortælle en noget som helst om, hvorfor man er på arbejde.

Brug for mening

Og det er så her, det andet problem opstår. For jeg har personligt en dyb tro på, at de fleste af os har brug for en eller anden form for mening i det at gå på arbejde, som er andet og mere end en kold kalkulation af, at det er nødvendigt for at tjene penge til, at vi kan finansiere vores liv og fritid.

Naturligvis er der nogle, der har det sådan. Men mange af os kan godt lide, det er noget andet og mere end vores timeløn, der skal sparke os ud af den varme seng om morgenen. Og det er her ‘purpose’ kan spille en væsentlig rolle.

Pointen er bare, det skal være et rigtigt ‘purpose’ – ikke ét, der er opfundet i en workshop, fordi en eller anden konsulent på en fin konference har fortalt, at det skal alle nu have, fordi vedkommende har set lyset, tegnet en cirkel og siger, at sådan er det bare.

Derfor bliver spørgsmålet også: Hvordan finder man dette ‘purpose’ – det ægte af slagsen?

Find ‘purpose’ hos kunderne

Det gode og banale svar på det spørgsmål er – som altid – hos jeres kunder.

Kunderne kan nemlig forære enhver virksomhed som jeres dens ‘purpose’ på mere eller mindre et sølvfad. For hvis vi antager, at jeres virksomhed er sat i verden for at tjene penge, følger der heraf også, at dette kræver, I producerer nogle produkter eller services, kunderne har så meget brug for, at de gerne køber jeres produkter og til gengæld sender deres penge jeres vej.

Dermed bliver den hurtigste adgang til et rigtigt ‘purpose’ at spørge jer selv om, hvad det er, I i virksomheden leverer til kunderne? Hvad er det for behov, de har, og hvordan tilfredsstiller I disse helt konkrete, reelle behov via de produkter, services, ydelser eller andet godt, jeres virksomhed leverer?

Den reneste – og mest ægte – form for ‘purpose’ er nemlig, når man oplever, hvordan det, man gør eller laver i sin virksomhed, kommer andre ude på den anden side til gavn og glæde. Dette gælder uanset, om man skaber et produkt, der går som varmt brød og virkelig bliver et hit, fordi kunderne elsker det, eller man arbejder som pædagog i en børnehave og ser børnenes glæde over, man laver spændende aktiviteter sammen med dem. Det er ‘purpose’ i fuldt flor.

Så derfor: Drop alle de fine interne workshops, hvor I forsøger at skabe en hul fortælling om et ‘purpose’, der bare ikke er der. Brug i stedet tiden på at gå ud i verden for at møde jeres kunder, få en forståelse for deres behov og deres drømme i forhold til, hvordan jeres produkter og services kan hjælpe dem godt på vej videre. Og bank det fast med syvtommer-søm som jeres ‘purpose’.

Og kald det så i øvrigt gerne noget andet.

Sværere behøver det ikke være. Og det kan faktisk godt – i modsætning til endeløse interne workshops – gøre en ret stor forskel.

(Foto: Pixabay.com)