Et par gange om året sker det, at jeg bliver inviteret til at holde et oplæg eller være censor på DMJX, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og hver gang mærker jeg en forandring. 

Hvor mange journaliststuderende for år tilbage allesammen drømte om at få et fast job på Weekendavisen, taler flertallet i dag om, at de skal ud og lave forskellige opgaver som freelancere.

En ‘god’ og nødvendig udvikling givet, hvordan branchen som sådan har det, og hvilket behov de studerende også har for senere hen at kunne få fod under eget bord og smør på brødet. 

Men dette til trods er der dog stadig en vis afstand mellem det, disse journalister ser sig selv lave i fremtiden og det, der i virkeligheden er et kæmpe behov for i markedet – hvis man gider gøre en indsats. 

Dårligt indhold

Denne mulighed er kort fortalt i marketing. For hold da op hvor er der meget elendigt ‘content’ derude, som ikke udfylder nogen som helst anden rolle end at anskueliggøre, hvor ringe det kan gøres i forsøget på at gøre en virksomhed og dens produkter interessante og relevante for potentielle kunder. 

Listen af fortrædeligheder er lang: Der er fokus på features på produkterne fremfor, hvad de i kundens øjne skal bruges til. Der skrives for langt og for dårligt. Billederne er mildt sagt underholdende ud fra alle de forkerte kriterier, og video’er…

Suk. 

Jamen, MARKETING!?

Her er der om noget en rolle for journalister at tage. Ikke med at lave journalistik i klassisk forstand, nej. Men ved at hjælpe disse virksomheder med at fortælle gode, faktuelt korrekte, fængende historier om produkter og services, samt hvordan disse kan gøre en meningsfuld forskel i kundernes liv. 

Nu vil der sidde mange, der slår korsets tegn og spytter over skulderen, for uha uha da. Det er jo et skråplan uden lige for journalister at bevæge sig ind i MARKETING. Man er mærket for livet!

Oplagt rolle at tage

Men sådan er det ikke.

For det første er virksomheder ikke onde og manipulerende. Overhovedet ikke.

De fleste virksomheder – 99,9 % eller deromkring – er gode, fornuftige virksomheder, der er sat i verden af ordentlige og redelige mennesker, der har fået en god idé eller set et behov for at kunne gøre en forskel for nogle kunder og tjene til dagen og vejen, mens de gør det.

Det er 100% ukontroversielt. 

For det andet har disse virksomheder brug for hjælp til at kommunikere ordentligt. Og deres potentielle kunder har det samme.

For at tage de sidste først, kan den gode kommunikation være hele forskellen på, om man nogensinde opdager det produkt, der lige er løsningen på det problem, man har.

Samfundsnyttig opgave

Og hvad virksomheden angår, er det dens trivsel, medarbejdernes job – samfundets vækst som sådan – der står og falder med, at man kan komme ud med budskabet om den reelle forskel, man kan gøre. Og dermed skabe omsætning, betale skat o.s.v.

I virkeligheden kan man sige, at ved at gå ind og styrke den elendige kommunikation, der i dag findes i mange danske virksomheder, gør journalister en samfundsnyttig opgave. For de er med til at forbedre mulighederne for, at almindelige danskere får løst deres udfordringer, og at virksomhederne får skabt mulighederne for at bidrage til vores allesammens velfærdssamfund via skatter og afgifter. 

Det er da at gøre en forskel om noget. Ganske vist fra en noget anden vinkel, end den journalister normalt taler med hinanden om. Men ikke desto mindre en positiv forskel. 

For jo, kommunikation – og marketing – er også en hæderlig opgave at løse, ligesom det er en opgave, det er værd at løse så godt, korrekt og etisk fornuftigt som overhovedet muligt.

Og nok så vigtigt: Det er der, mulighederne – og dermed også både bord, brød og smør for journalisterne – er. 

(Foto: Pixabay.com)