Kan Facebook reguleres?

I disse tider er det blevet populært at snakke om behovet for regulering af Facebook. Særligt de, der føler, at de blev snydt ved præsidentvalget i 2016 og endte med den forkerte præsident, fører an i koret på den flok, der kræver, at Mark Zuckerberg og co holdes i meget strammere tøjler.

Uheldig rolle

På overfladen kan man godt forstå argumentet: Det er de færreste, der er i tvivl om, at Facebook på en eller anden måde spillede en afgørende rolle i forbindelse med ikke blot det seneste amerikanske valg men også ved valg i flere andre vestlige lande. Og at tjenestens muligheder for at eksponere og målrette skræddersyede budskaber blev brugt på alle tænkelige og utænkelige måder.

Men derfra og til en gennemgribende regulering er der et stykke vej – og et stykke vej med endog meget store faldgruber. For hvem er det lige præcis, der skal stå for reguleringen? Og kontrollere den og ikke mindst sanktionerne?

Hvem får kontrollen?

Uanset hvordan man vender og drejer det, er det højst sandsynligt de amerikanske myndigheder. Og selvom der naturligvis er et kæmpe system, der er skabt til at kunne håndtere den slags, vil dette være en opgave, der både vil være så omfattende og så kompleks, at den vil tiltrække sig massiv bevågenhed fra toppen.

Og hvem sidder i sidste ende der? Den amerikanske præsident.

Farefuld vej

Så spørgsmålet, man i virkeligheden bør stille sig, når man snakker om regulering er Facebook er, om man ultimativt er klar til at give den til enhver tid siddende amerikanske præsident – ingen nævnt, ingen glemt – nøglerne til Facebook?

Alt dette er ikke for at sige, at en eller anden form for regulering ikke kan være på sin plads og faktisk er nødvendig. Men mere at det er en enorm farefuld vej, hvor man hurtigt kan komme i den situation, at de gode intentioner faktisk fører et langt værre sted hen, end der hvor man er nu.

(Foto: Pixabay.com)