Den omvendte udgiver

magazine-806073_1280

Mediebranchen har det notorisk svært i disse digitale tider. Hver eneste dag kæmpes der for at holde sammen på forretningen og finde en farbar vej fremad.

Kampen kæmpes med nærmest alle til rådighed stående midler: Sparerunder, nye kreative annonceformater, smartere måder at udkomme på o.s.v. Fælles for langt de fleste initiativer er dog, at de som præmis har, at den grundlæggende model er konstant: Vi producerer, I betaler.

Men hvad hvis der findes en helt anden model?

Fra råt web til forædlet print

I USA har udgiveren Meredith fundet og fået succes med noget, man kunne kalde for “den omvendt model”. Her opererer man en lang række forskellige nichesites – bl.a. Allrecipes.com der er det største brugergenererede website for opskrifter – der hver især klarer sig fornuftigt på almindelige digitale markedsvilkår.

På de digitale platforme finder hovedaktiviteten fra dag-til-dag sted. Det er der, hvor man skaber det levende community, hvor brugerne bidrager og høster gevinst fra andres bidrag, og hvor man faciliterer det, man i de gamle Web 2.0 dage ville have kaldt for “en samtale” omkring emnet og det konkrete indhold.

Mens de digitale platforme således er motoren for Meredith anvendes print-titlerne til at tage det bedste fra nettet, “glosse det op” og sætte det som minde for eftertiden ved at overføre det til glittet papir.

Adfærdsanalyse er nøglen

Men ikke nok med det: Man anvender data fra de forskellige nichesites og brugernes adfærd der til at træffe de rette redaktionelle beslutninger for bladene, således at man sikrer, at disse i videst muligt omfang støtter op omkring de behov, adfærden er et tegn på. Men på en langt mere professionel og lækker måde på print, end det nogensinde vil kunne lade sig gøre på et brugergenereret website.

På den måde lykkes Meredith med at skabe “added value” ved brug af sine printtitler, hvor trafikken for de fleste andre udgivere går den anden vej; hvor man tænker i det digitale som en måde at skabe denne ekstra værdi, som dog i 9 ud af 10 tilfælde er enormt svær at kapitalisere på.

Det er det tilsyneladende ikke for Meredith med den model, de har valgt. Faktisk er der så mange penge i kassen, at man nu har valgt at lægge 1,84 mia. dollar kontant på bordet for at overtage konkurrenten Time Inc. Der er noget, der tyder på, at det virker at tage det bedste fra nettet, gøre det endnu bedre på papir – og så sælge det med succes.

To væsentlige drivere

Man kan spørge sig selv om, hvad det er for mekanismer, der er på færde. Umiddelbart tyder det på, at der er flere ting, der sker på én gang:

For det første råder Meredith over nogle meget aktive og omfangsrige communities eller nicher, hvor der er en stor appetit blandt brugerne på at få både mere og bedre. Det siger nærmest sig selv, at når man først er blevet lokket til “low end”-udgaven af et produkt, så kommer der et tidspunkt, hvor man får et ønske om at bevæge sig opad i produkt-pyramiden og få noget, der er mere “high end”. Det er det, magasinet er her.

Derudover skal man heller ikke kimse ad, at for al den snak, der er om mængden af indhold og informationer derude, er der flere og flere, der fundamentalt efterspørger mindre men bedre. Som gerne vil betale for, at der er nogle, der har luget ud i de værste ligegyldigheder og har gjort sig umage med at servere cremen alene.

Vær noget for dem, der har interessen

Det er lige præcis det, print kan: Være noget specifikt for de, der virkelig har interessen, og som ikke kan eller vil overskue det digitale alternative. Herhjemme er det bl.a. også det, der gør, at Nordiske Medier, der driver en række B2B nichemedier på primært print rent faktisk på mange områder oplever fremgang. Fremgang! Hvor lang tid er det lige siden, vi har hørt om det indenfor print for andre medier end nogle, hvor fremgangen er blevet til enten som følge af øget støtte eller anden brug af kunstige stimulanser?

Meredith-eksemplet er interessant, fordi det indikerer, at der kan findes en vej. En vej, hvor man behandler medier som forretninger fremfor publicisten, uden at det behøver udelukke hinanden. Hvor man tænker i at starte med kundernes perspektiv og via deres adfærd snuse sig frem til, hvad der opleves som værdifuldt – og så bruger alle sine journalistiske kræfter, virkemidler og andet godt på at skabe det absolut bedste produkt, der rammer disse behov som muligt.

Modellen bør være gangbar for alle, der har et lidt længere sigte med det indhold, de laver. Udfordringen er naturligvis stadigvæk de meget, meget let forgængelige nyheder. Der mangler vi stadig rigtig gode svar. Men også der er der tegn i sol, måne og stjerner på, at der kan findes modeller. Om ikke andet så ved at være et alternativ til “fake news”, der meget vel på den måde kan vise sig at være noget af det bedste, der er sket for medierne meget længe.

(Foto: Pixabay.com)