Respektér processen

Kan man med en ny, god proces redde et nødlidende projekt? Og skal det nødlidende projekt have lov til at definere, hvordan den nye, god proces tilpasses og bringes i anvendelse i organisationen?

Dette er kerneproblemstillingerne, jeg ofte møder, når jeg er ude og snakke med virksomheder og organisationer om mulighederne i hypede processer og begreber som f.eks. Google Design Sprint.

Det, der starter med en interesse for processen, skifter hurtigt over i en mere presserende interesse for, hvorvidt den nye proces er den ‘silverbullet’, der kan redde virksomheden eller organisationen fra et eller flere dårlige projekter og/eller en nuværende projektmodel, der bare føles ineffektiv og utidssvarende.

Hug en hæl og kap en tå

Men ikke nok med det. Dem, jeg taler med, vil også gerne vide, om de nye processer kan tilpasses den projektvirkelighed, der råder i virksomheden eller organisationen lige nu, og som vi lige for 30 sekunder siden sad og snakkede om, organisationen i virkeligheden gerne vil væk fra.

Det sidste sker stort set altid, når snakken falder på Google Design Sprint. Der er stort set aldrig for alvor interesse i processen og dens fem dage, der konsekvent opleves som en uoverstigelig investering – også selvom vi hurtigt sammen kan finde eksisterende metoder og processer i organisationen, der i virkeligheden kræver langt længere tid og kræver langt større investeringer.

Der er derimod stor interesse i to ting: Hvordan kan vi skære processen ned til nogle færre dage? Og hvordan kan vi bruge processen til at udkomme hurtigere med de løsninger, det ellers ville tage måneder at få færdige?

Hav respekt for processen

Jeg fortæller altid dem, der spørger, at man godt kan ændre på processen, men at det for det første kræver erfaring i processen, og at den erfaring får man kun opbygget ved inden da at have prøvet, hvordan processen i virkeligheden er – i fuldt flor.

Og det står jeg ved. Af flere grunde:

For det første fordi processer typisk er, som de er, af meget gode grunde; fordi de virker hvis de bliver anvendt rigtigt. For det andet – og det følger af det første – fordi processer har alle forudsætninger for at blive virkningsløse og direkte skadelige, hvis man begynder at pille ved dem uden for alvor at vide, hvad det er, man piller ved. Og for det tredje fordi en kraftigt ændret proces per definition ligner originalen så lidt, at det ikke giver mening at kalde den ved processens oprindelige navn mere.

Tværtimod gælder det om at have respekt for processen og få syn for selv, hvad den kan, hvis den anvendes rigtigt.

Hvem ved? Måske kunne der ligefrem ske det, som jeg har set ske for alle dem, der har taget processen bogstaveligt, anvendt den rigtigt og også sikret det rigtige input:

Den har virket og har givet organisationen muligheden for at få et helt nyt modus operandi. Det kan den sikkert også gøre for jer – hvis I giver den lov.

(Foto: Pixabay.com)