Se det, du ikke ser

Har du nogensinde set Månen? Har du stået nede på Jorden, kigget op og betragtet vores eneste drabant og spekuleret over, hvor mageløs den er?

Det har du nok. Og så har du det i praksis alligevel ikke. For ingen af os har set Månen i sin hele form – kun den side af den, der er synlig. Månens bagside har kun nogle få astronauter nogensinde set med egne øjne. Det er et faktum.

Alligevel tøver vi ikke med at sige, vi kan se Månen. Og denne selvovervurderende tankegang findes også i rigtig meget udvikling og innovation. Med forudsigelige udfordringer til følge. 

Vi tror, vi ved en masse

En klassisk problemstilling forud for projekter af enhver slags er, at vi har en tendens til at overvurdere, hvad vi faktisk ved.

Det kan skyldes en kombination af mavefornemmelse, erfaring, gruppetænkning og andre faktorer, når vi har en tendens til at sætte os ned, få en idé og gå i gang med at skabe en udviklingsplan, som om alt omkring idéen og dens realisering til en succes er kendt stof.

Og det er da også nemt at blive ledt på afveje. For som oftest har vi jo udfra en idé et ret godt billede af, hvad der er vigtigt at gøre, og som derfor i princippet bare skal lægges ind i en udviklingsplan, og hvad der er ligegyldigt og derfor kan skæres væk.

Problemet er blot, at vi i den proces glemmer projektets – Månens – bagside helt og fuldt.

Still kritiske spørgsmål

At det er sådan, er faktisk rimelig let for dig at få syn for sagn for.

Tag eksempelvis fat i Business Model Canvas og brug dens ni forskellige elementer som udgangspunkt for at stille nogle kritiske spørgsmål.

Hvad ved I reelt om, hvilke kunder I er i gang med at lave noget for? Hvad ved I reelt om, hvad der er vigtigt at få helt rigtigt for at skabe den størst mulige succes? Hvad ved I reelt om, hvordan I bedst rammer disse folk og holder på dem, når først kontakten er etableret? Hvad ved I reelt om, hvilke krav idéen stiller til jeres produktionsapparat, organisation og så videre og så videre.

Hvis I her tør at være ærlige overfor hinanden, vil I opdage, at der faktisk er rigtig mange ting, I ikke rigtig ved noget om. Eller i hvert fald ikke nok om. Det er projektets – Månens – bagside i er begyndt at få øje på. Det uopdagede territorium, hvor ingen i din virksomhed tydeligvis rigtig har været før.

Nøglen ligger i det ukendte

Og hvorfor er det så vigtigt at kende dette område og udforske det, før projektet rigtigt får lov til at lægge fra land?

Det er det af to grunde:

For det første kan det faktisk være, at nøglen til succes ligger ude i det ukendte mørke. F.eks. er det ikke ualmindeligt, at der er når, man begynder at udforske det ukendte, at man finder leddetråde og inspiration til det, der skaber mulighed for, man i sidste ende kan differentiere sig overfor kunderne i forhold til konkurrenterne – alene fordi man har gidet investere i at blive klogere på, hvordan verden faktisk ser ud.

For det andet fører interessen for det ukendte altid til mere fokuserede projekter med markant mindre risiko for tab. For når man interesserer sig for at forstå problemet, før man begynder at bygge en løsning, siger det sig selv, at din mulighed for at ramme rigtigt bliver markant større – og chancen for at bruge dine ressourcer forkert dermed i sagens natur også markant mindre.

Og det i sig selv er grund nok til at interessere sig for, hvad der er på projektets – Månens – bagside.

(Foto: Pixabay.com)