Slut med data-arrogance

En af de ting, det bliver spændende at følge i kølvandet på skandalen omkring Facebook og Cambridge Analytica er, om det kommer til at have en negativ indflydelse på de forhåbninger, som mange virksomheder har til udnyttelsen af Big Data.

Netop data har i snart en del år været den store hellige gral i digital forretning: Kunne man blot som virksomhed samle nok af disse om sine kunder, var der ikke grænser for, hvilken ny forretning, man kunne skabe.

Men hvad nu hvis det viser sig, at kunderne ikke vil være med? Kan de sige fra? Er der overhovedet nogle, der nogensinde har spurgt dem?

Arrogant tilgang til data

Rigtig mange virksomheder har indtil videre haft en i praksis temmelig arrogant tilgang til data og omsamling af samme.

Ikke alene har der været nærmest total fokus på at opsamle så meget som muligt – relevant som irrelevant – uden hensyntagen til, om det i virkeligheden var rimeligt. Omgangen med data har også mange steder været ganske lemfældig og ført mange sager om misbrug med sig.

Samtidig har virksomhederne haft enormt svært ved at vise deres kunder, at de kunne skabe meningsfuld værdi via disse data. De store fremskridt for kunderne er hele tiden de facto blevet udskudt som noget, der kommer ‘engang’, og som helt sikkert vil blive godt for dem. Uden at komme nærmere, hvad det så betyder.

Facebook blev bare fanget

Nu har vi så skandalen med Cambridge Analytica og deres ‘misbrug’ af data fra Facebook. Når jeg sætter det i anførselstegn, er det, fordi det stadig er tvivlsomt, om der rent faktisk fandt et misbrug sted, da miseren løb af stabelen. I virkeligheden kan det sagtens vise sig, at det var Facebooks politik omkring beskyttelse og udveksling af deres brugeres – vores – data, der var alt, alt for lemfældig.

På den led kan man sige, at Facebook har haft cirka samme tilgang til den enkelte bruges ret til beskyttelse, som rigtig mange andre virksomheder har haft i jagten på Big Data på kundesiden. Forskellen er bare, at Facebook har en størrelse og et brand, der er helt anderledes kendt og på radaren hos os, end 99,9 af alle andre virksomheder.

Omslag i folkestemningen

Facebook bliver nu hængt til tørre offentligt. Kendte og mindre kendte sletter deres profiler på stribe, annoncører trækker deres annoncer, og Mark Zuckerberg har måttet udstede en offentlig undskyldning for ikke at have styr på noget, der vel ret beset burde have været kernen i hans forretning.

Spørgsmålet er så, om denne misstemning mod Facebook får videre konsekvenser. Om den også begynder at forplante sig ud til alle de virksomheder, der gennem årene har samlet data om os alle, og hvor vi med rette kan spørge os selv, hvad vi egentlig har fået ud af det – udover altså at have vores data liggende steder, hvor vi på ingen måde kan kontrollere, hvad der sker med dem.

Hvis det viser sig, at der kommer et omslag i folkestemningen – at hetzen mod Facebook bliver andet og mere end en døgnflue, der er glemt om et øjeblik – er der mange virksomheder, der kommer under voldsomt pres.

En svær sag at håndtere

Ikke alene skal disse begynde at argumentere for, hvorfor det er både ret og rimeligt, de opbevarer alle de data, de gør, og hvad de har tænkt sig at gøre med dem. De skal også – bl.a. for at komme i compliance med GDPR – give brugerne en reel mulighed for at tanke nej, fordi de hverken ønsker at stå registreret eller i virkeligheden føler, den deal, de er blevet tilbudt af de enkelte virksomheder til gengæld for deres data er for ringe.

For det er nok i virkeligheden her, problemet ligger: Det har indtil videre været en alt for skæv handel for brugerne at handle deres data til gengæld for et eller andet fra en virksomhed. Der findes næppe ret mange rundt omkring, der med ærlighed i stemmen vil kunne fortælle, at de fik mere for at give deres data op, end hvad disse reelt set var værd.

Big Data er og bliver et interessant koncept – brugt rigtigt. Udfordringen i denne kontekst er, at i det omfang, data rent faktisk er blevet brugt til noget, er de langt henad vejen blevet brugt forkert og uden at den enkelte bruger har kunnet mærke fordelen ved at give det fra sig.

Facebook-sagen er på den måde den perfekte anledning til, at brugeren – igen også med GDPR i hånden – tager kontrollen tilbage og kræver af virksomhederne, at værdiudvekslingen ikke kun går én vej, når det handler om data.

På den led kan det faktisk godt ende med at hele denne sag ender med at blive en gave til både brugerne og til de virksomheder, der faktisk FORSTÅR at arbejde fornuftigt med data.

(Foto: Pixabay.com)