Engang var der en fagforeningsformand, der blev berømt for at sige, at “vi har sejret ad helvede til”. Selvom meningen, da det blev sagt, var en anden, er det tankevækkende, at fagbevægelsen stort set lige siden har været under stadigt stigende pres. 

Pointen her er, at når det går alt for godt, er det, man skal være på vagt. Det kan være enormt fristende at læne sig tilbage og nyde sejrens sødme, når maskinen kører velsmurt, og kunderne vælter ind. Men med succes kommer en snigende trussel: Dovenskab. En forventning om, det varer ved. 

Det gør det aldrig. Men man bliver til gengæld et oplagt offer for stærkere og mere kreative konkurrenter, hvis man ikke passer på. 

Den eneste hest

Spørgsmålet, du bør stille dig selv er, om du og din virksomhed i virkeligheden er en “one trick pony”. Hvis du er hudløst ærlig overfor dig selv og svarer “ja” til det, er der god grund til at tænke i nye baner.

For når du kun har et produkt eller service at sælge, er du ekstremt sårbar overfor nye konkurrenter. Eller gamle konkurrenter som i princippet bare beslutter sig for, at nu vil de ved hjælp af f.eks. ekstrem markedsføring og pris-dumping have dig og din virksomhed ud af markedet. 

Hvis du i den situation ikke har andet end dit ene produkt og din pris at spille på, har du meget lidt lim til at holde på dine kunder. Eller sagt på en anden måde: Du gør overvejelsen om, hvorvidt de skal forlade dig for at prøve et alternativ meget, meget lettere. 

Mere lim og loyalitet

¨Hvis du derimod benytter anledningen til at sætte dig ned og lave en plan for, hvordan du via nye tiltag, oplevelser, koncepter m.m. kan knytte kunderne meget tættere til dig – lime dem bedre fast så at sige – har du langt bedre muligheder for at stå dig godt i konkurrencen fremadrettet. 

For når du lykkes med at skabe disse nye tiltag ud fra, hvad dine kunder faktisk også er i markedet får, bliver det en helt anderledes, robust pakke, du tilbyder dem.

Ved at kombinere meget konkrete ting med gode oplevelser forbundet med det, der skaber et samlet hele, bliver dit aftryk hos kunderne større. Og du bliver sværere fremadrettet at sige nej til. Ganske enkelt fordi det ikke længere kun er dit produkt men langt, langt mere, de samtidig smider ud med badevandet.

Og der skal alt andet lige langt mere til at træffe den beslutning. 

Kig på behovene

For at komme i gang med, hvad der kunne være relevant for dig og din virksomhed at kigge ind i for at komme på nye, loyalitetsskabende tiltag, er der kun én vej at gå: Du må have fat i dine kunder og begynde at interessere dig for andet og mere hos dem end lige noget, der har med jeres kerneydelse at gøre. 

Det, du er på udkig efter, er flanker af deres behov, som nok har en relevans i forhold til det, du primært tilbyder, men som i deres opfattelse af egne behov er komplementerende størrelser, hvor nye tiltag fra din side vil kunne booste oplevelsen og opfattelsen af, at du og din virksomhed er den helt rigtige leverandør for din kunde. 

Afsøg partnermuligheder

En anden ting, du i samme moment kan gøre, er at kigge på, om der er nogle af de nye tiltag, du eventuelt kan lave sammen med andre, dvs partnere af forskellige slags. 

Dette kan have flere fordele for dig og din virksomhed. For det første kan du komme til at arbejde med nogle, der er bedre til det nye, I skal i gang med, end du selv er.

For det andet er du med til at skabe et stærkere økosystem omkring din virksomhed, som ikke kun har direkte betydning for din bundlinie her og nu, men som også over tid kan være med til at trække ny forretning ind via de selvsamme partnere, hvis kunder måske også har brug for noget af det, du og din virksomhed kan. 

Rettidig omhu

Uanset hvad er der ingen undskyldninger for at blive ved med at være en “one trick pony”. Jo, det kan godt være, det går forrygende lige nu, og at kunderne vælter ind nærmest af sig selv. Men på et eller andet tidspunkt hører denne strøm op, og så er det for sent at gøre noget effektivt ved det.

Og selv hvis det så ikke er, kan du være sikker på, en løsning på det tidspunkt vil blive omtrent så dyr og besværlig som overhovedet muligt. 

Så benyt dig af rettidig omhu og kom i gang nu.

(Foto: Pixabay.com)