Ahlers som minister – hot or not?

Det er sjældent, at en udnævnelse til minister for alle andre end ministeren og vedkommendes nærmeste familie, venner og politiske fæller er decideret spændende. Men i tilfældet med udnævnelsen af iværksætteren Tommy Ahlers til ny uddannelses- og forskningsminister.

Grundene er flere. Og de peger i hver sin retning. På den positive front skal man være optimist over, at der nu kommer en succesrig erhvervsmand ind som indpisker på det system, der skal ruste de kommende generationer af talenter til et arbejdsmarked i forandring.

På den mere tvivlende side bliver det spændende, hvordan Ahlers vil forene nogle af de ting, han har sagt og gjort som iværksætter med det ansvar, der ligger i at sidde med ansvaret for Danmarks vigtigste råstof: De gode hoveder, vi alle sammen skal leve af i fremtiden.

Spørgsmålet er, om Ahlers som minister bliver hot – or not?

Succes på dansk

Blandt de ting, der taler for, at Tommy Ahlers kommer til at blive en gevinst i sin nye rolle er primært tre ting: Erfaringen som iværksætter og dermed også indsigten i, hvad der skal til for at klare sig og få succes. Et talent for at kommunikere klart og effektivt. Og et godt blik for, hvilken vej tingene generelt går i et arbejdsmarked, der stiller større og større krav til teknologiforståelse.

For at tage det første først, er der ingen tvivl om, at det for mange studerende og forskere vil være en stor inspiration, at der nu for den politiske bordende sidder én, man på mange måder kan se op til. Én der har bevist, at man både kan få succes ud af Danmark – og blive i Danmark når man har fået succes. Og som brænder for at man kan skabe netop den kombination.

Ambition om det sublime

Det sidste er vigtigt, for er der en ting, Tommy Ahlers har til overflod – udover et intellekt og sans for muligheder, der er større end de flestes – er det passion og begejstring for det, han kaster sig over. Den passion må han meget gerne smitte uddannelsessystemet med, hvor der sine steder godt nogle gange kan gå sport i at operere ‘på det jævne, på det jævne’.

Det er ikke det samme som at sige, at alle nu skal ud og være tech iværksættere – slet ikke. Men det skader ikke, at både uddannelse og forskning generelt bliver gennemsyret af mere ambition om at lykkes så godt som overhovedet muligt – fremfor bare at lykkes.

Talent for kommunikation

Hvis nogle kan kommunikere den filosofi og tilgang – og gøre det både inspirerende og let forståeligt, er det også den nye minister. Hvis der er nogle, der kan være direkte og ‘to the point’ er det ham. Og når han stiller sig op på talerstolen og illustrerer sine pointer ved hjælp af et medbragt baseball-bat, er det de færreste, der ikke lige ranker ryggen en ekstra gang og lytter efter.

Kommunikationsevner er generelt nogle rigtig gode evner at have. Men når man sidder i et job, som det Tommy Ahlers nu har fået, bliver de af kritisk vigtighed. Både fordi han sidder med en væsentlig opgave, der kræver stor omstillingsparathed og masser af energi og gejst for at lykkes, men også fordi han sidder med nogle samarbejdspartnere både på Christiansborg og indenfor sit resortområde, som han skal finde ud af at tackle, og som skal kunne se en minister, der har en klar idé om ikke bare retning men også vejen derhen.

Hvordan ser fremtiden ud?

Den sidste store fordel, Tommy Ahlers umiddelbart har, er et godt trænet blik for, hvad der ligger og venter lige rundt om hjørnet. Det får han også brug for i en verden, hvor man ikke sådan bare lige vender udviklingen på et splitsekund, men hvor nødvendige ændringer og tilpasninger tager år at gennemføre, inden man begynder at se resultaterne af dem.

Der er ingen tvivl om, at i en tid, hvor vi snakker meget om, at kravene til fremtidens arbejdsmarked og måden, det indrettes på, hele tiden er under forandring – og at denne går hurtigere og hurtigere – er der god brug for at have en minister siddende, der har fingeren på pulsen og rent faktisk har nogle erfaringer fra den virkelige verden at relatere til, når han skal udmønte det i noget politisk.

Ikke alt skal være tech

Men det er også her en af de mulige ‘downsides’ ved at sætte en tech-iværksætter ind som uddannelses- og forskningsminister viser sig. For en af de første ting, den nye minister bliver nødt til at erkende er, at (1) uddannelsessektoren ikke er specielt agil og derfor ikke responderer hurtigt til forandringer og (2) det ikke nødvendigvis kun er teknologi, Danmark skal leve af fremover.

Den største betænkelighed, man kan have med en mand som Tommy Ahlers som uddannelses- og forskningsminister er, at han allerede tænker i løsninger, før han har gjort sig helt klar, hvad de bagvedliggende udfordringer og behov både i samfundet og blandt studerende og forskere egentlig er. Det vil ikke være en overraskelse, hvis han fælder i denne fælde, for den er helt almindelig i tech-miljøet: At skabe løsningen før man har gjort sig den ulejlighed at afdække problemet.

Man skal kunne tælle til 90

Noget, der kan være med til at inddæmme et eventuelt snæversyn, er den politiske virkelighed i Danmark. At der uanset alle gode intentioner, visioner og andet godt skal 90 mandater til, for at man kan gennemføre noget som helst.

Det er fint, at Tommy Ahlers ved sin tiltrædelse nævner at han har visioner for området. Dem skal han så også bare have de andre i sit politiske bagland med på. For hvis de ikke deler dem, bliver det ikke til noget. Og så kan ministeren mene, hvad han vil.

Givet at den nye minister allerede har arbejdet i diverse nævn og råd, er der grund til at tro, at han godt er klar over, at dette er et eksistensvilkår for det nye job.

Ikke alle skal være i værksættere

Et andet eksistensvilkår er, at alle nu vil sætte sig ned og se med en lup på, hvad Tommy Ahlers tidligere måtte have ment og ikke mindst sagt om noget, der kan hævdes at ligge indenfor hans nye ansvarsområde. Og her er der også et par ting at komme efter, som godt kan risikere at bide ministeren i haserne, og som forhåbentlig heller ikke er retvisende for, hvordan han vil håndtere sit nye ansvar.

Det er f.eks. næppe særligt produktivt at italesætte studerende som dovne. Og der er næppe den store forståelse for at lægge en forretnings-/investor-synsvinkel ind over alt og f.eks. udbasunere, at man først ved noget om det rigtige liv, når man har beskæftiget sig med at sælge et produkt. Der findes masser af gode, væsentlige jobs, der ikke handler om det, og det må den nye minister hurtigt forstå.

For selvom det er spændende at have en iværksætter og erhvervsmand i spidsen for uddannelse og forskning i dette land, er det ikke ensbetydende med, at alle nu skal være iværksættere. Der skal stadig være plads til alle de andre, der også er brug for. Ligesom der skal være plads til den nødvendige fordybelse ved siden af iværksætterens ønske om, at der hele tiden bare skal ske noget.

Om Tommy Ahlers formår at træde denne balance mellem at udnytte sine kompetencer og erfaringer og samtidig ikke tro, at alt skal formes efter måden, han ville drive en af sine virksomheder, kommer til at afgøre, om han bliver ‘hot or not’ som minister.

(Foto: Pixabay.com)