Medieforlig korsfæster innovation


Er man mediemenneske og beskæftiger sig bare en lille smule med innovation og forsøg på at finde nye, bæredygtige forretningsmodeller fremad banen, er det netop indgåede medieforlig grum, grum læsning.

Ikke bare er medieforliget nærmest et korstog mod alle, der i en ufattelig ombrydningstid faktisk har fået tingene til at fungere og konsistent levere på et højt niveau. Det er også et skud for boven til alle de små og mellemstore, der enten forsøger at starte op eller forsøger at fungere i en niche.

Med det nye medieforlig har regeringen og Dansk Folkeparti eftertrykkeligt disruptet al form for positiv, hjemmegroet disruption af branchen, som vi ellers kunne hænge vores hat på.

Velkommen, overlords

Samtidig efterlader forliget en fuldstændig åben bane til de virkelige disruptere – de internationale giganter som Google, Facebook og (lige om lidt) Amazon – der nu ikke skal bekymre sig om dem, der både har viljen og evnen og hidtil også har kunnet få noget af fundingen.

De skal i stedet udelukkende koncentrere sig om dem, der i godt 20 år forgæves har forsøgt at finde ud af, hvilket ben de skulle sætte først på vejen ind i fremtiden.

Gad vide hvem der vinder dem kamp?

Radio-luns til DF

Der er så mange ting i det nye medieforlig, man bør stille principielt spørgsmålstegn ved – motivationen bag, udførelse m.m. – at vi tager dem fra en ende af.

Radio24syv. Selvom det er den del, der lige nu får mest opmærksomhed, er det i virkeligheden den mest banale ændring af de mange, der er i det nye medieforlig. For beslutningen om, at halvdelen af radioen skal flyttes vest for Storebælt (sammen med alle de administrative medarbejdere) er klassisk Dansk Folkeparti-symbolpolitik.

Det handler ikke nødvendigvis om, man har noget personligt ‘grudge’ mod radioen. Det er koldt og kynisk et spørgsmål om at få en luns kød til vælgerbasen. Og i og med, at FM4 – som er Radio24syv’s sendetilladelse – skal i udbud igen næste år, er det på ingen måde givet, der overhovedet findes et Radio24syv at flytte, når tiden kommer. Så lad den hvile der lidt.

Stakkels iværksættere

Langt mere alvorligt er det, at der også ændres i reglerne for modtagelse af støtte fra Innovationspuljen, så det fremover bliver cirka dobbelt så hårdt, som det allerede er, at etablere et nyt dansk medie. Det sker, når kravet til egenfinansering sættes op fra 25-40% til 50%.

Ikke alene spares der altså på støtten til nichemedier, der mere end noget andet er karakteriseret ved, de faktisk bør kunne finde en bæredygtig model, fordi de per definition dedikerer sig selv til at være noget særligt for nogle få – og dermed værdifulde på en helt anden måde end omnibus-medier.

Der gives også en kæmpe finger til alle de, der går og drømmer om at starte noget nyt fra bunden – f.eks. nogle af de mange journalister, der får sværere og sværere ved at kunne finde sig et job på de klassiske medier.

Er det virkelig ambitionen i et Danmark, der skriger på iværksættere?

Ulækkert hævntogt

Det efterlader så den virkelig grimme del tilbage: De 20 procents besparelse på DR.

Når man snakker med folk, der har forstand på karrierepleje, plejer det at være rigtig god og velforstået latin, at man aldrig pisser på tidligere arbejdsgivere i al offentlighed. Man kan være enige om at være uenige om nogle ting, men man behandler hinanden med respekt og forfalder ikke til at gøre noget, der kunne tolkes som værende personligt.

Sådan har kulturminister Mette Bock det tydeligvis ikke. Det er og bliver en gåde, hvordan hun som tidligere direktør i DR kan føre an i et dybt ideologisk korstog med sin tidligere arbejdsplads, hvor man må tænke, at med venner som hende, hvem i DR har så brug for fjender?

Der er en grænse

Hun er ganske givet under stor påvirkning fra sine politiske omgivelser og alliancepartnere, og det er fair nok. Men derfor bestemmer ministeren stadig selv, hvordan hun udtaler sig og fremturer, og langt henad vejen har bremset været fuldstændig sluppet.

I andre sammenhænge ville den slags blive husket og ikke være karrierefremmende. Det bliver spændende at se, hvordan ministeren vil gebærde sig, når hun – måske allerede efter næste valg – ikke er minister længere.

Korstog mod Ekstra Bladet?

Mens vi er i den ulækre afdeling indeholder aftalen også en formulering om, at der ikke kan gives mediestøtte til medier eller ledelser på samme, der er dømt for eller under mistanke for medvirken til rufferi.

Hvem mon der sigtes mod her? Ekstra Bladet naturligvis, der i mange år har haft en lukrativ forretning på massage-annoncer, og hvor det mere end én gang har været diskuteret, om det ikke i virkeligheden er organiseret rufferi på tryk.

En egentlig sag er det aldrig blevet til, og derfor er der heller ingen, der er dømt. Og man kan vel heller ikke afgøre mediestøtte baseret på en mistanke UDEN at få den prøvet ved en domstol først. Dermed står der tilbage at alene det at indsætte en tekst, der italesætter dette mulige hævntogt er ulækkert på en måde, der ikke er en retsstat som Danmark værdigt.

Tillykke til gammel-medierne

Slutteligt er der så kun at sige tillykke til de gamle dagblade. Det, de ikke formålede i den frie konkurrence med hverken DR eller de internationale tech-giganter, er de lykkedes med politisk.

De har fået rundbarberet DR. Tjek. De har fået splittet den eneste større nye mediesucces de senere mange år, Radio24syv. Tjek. De har fået frataget nichemedierne mediestøtte for i stedet at få dem sendt videre til de lokale og regionale dagblade. Tjek. Og de har fået gjort det stort set umuligt at starte et konkurrerende nyt medie. Tjek.

Mon ikke det ender med at blive en kortfristet sejr for dem? Det kan godt være, de har vundet en omgang på Christiansborg. Men de har stadig ikke forstået at innovere og skabe fundamentet for morgendagens succeser, ligesom de ikke har formået det i dette årtusinde indtil videre. Intet er løst.

Danskerne har stadig adgang til en myriade af mediemuligheder, og de vil fortsætte med at fravælge de medier, der ikke forstår, at slaget skal slås på relevans og kvalitet fremfor lobbyisme.

Tillykke til jer…

PS: Forliget åbner op for, at FM4 fremover kan blive med reklamer. Det er bare dumt. Radioreklame-markedet på landsdækkende niveau i Danmark er stendødt og kan ikke som en anden Jesus genopstå. At tro noget andet minder mest af alt om manglen på indsigt i mediemarkedet fra dem, der har taget beslutningen. Det er kun gratisaviser, der er hældt flere gode midler i et stort sort hul på. Derudover ser det ud til, at listen med sportsbegivenheder, der skal sendes på landsdækkende free-to-air tv-kanaler sløjfes. Det er fint nok så længe vi bare kan få en garanti for, at al den håndbold ender på de mest obskure betalingskanaler.

(Foto: Pixabay)